Zuid Frankrijk kaart

Zuid- Frankrijk is een populaire bestemming in dit West- Europese land. Een Zuid-Frankrijk kaart is te gebruiken als topografische kaart. De belangrijkste steden staan er op aangegeven. Afstanden zijn goed te zien op een overzichtskaart van Zuid-Frankrijk en ook is te zien uit welke departementen de regio bestaat. Er zijn ook meer gedetailleerde kaarten, zoals een departementen kaart. Hoogteverschillen en diversiteit in het landschap staan aangegeven op een Zuid- Frankrijk terreinkaart, wat handig is bij het organiseren van een bezoek aan de natuurgebieden.

Ligging Zuid-Frankrijk

Zuid- Frankrijk is een gebied dat grenst aan de Middellandse Zee, Atlantische Oceaan, Noord- Spanje, Italië en Monaco. Het bestaat uit de regio’s Aquitaine met als regionale hoofdstad Bordeaux, Midi-Pyrénées met hoofdstad Toulouse, Languedoc-Rousillon met hoofdstad Montpellier, Provence-Alpes-Côte d’Azur met Marseille als hoofdstad, en Rhône-Alpes met hoofdstad Lyon. Ook het eiland Corsica, hoofdstad Ajaccio, wordt hier vaak bij gerekend. Zuid- Frankrijk kent een overwegend mediterraan klimaat. Het gebied trekt ieder jaar toeristen uit binnen- en buitenland. De kust van de Côte d’Azur en de Atlantische kust zijn daarbij een populaire strandbestemming. De Alpen in het noorden en de Pyreneeën in het westen van Zuid- Frankrijk zijn belangrijke skibestemmingen. Rivieren als de Rhône, Garonne, Dordogne en Ardour stromen door Zuid-Frankrijk en dragen bij aan de wijncultuur in Frankrijk.

Ontstaan Zuid-Frankrijk

Zuid- Frankrijk werd in de 7de eeuw voor Christus gekoloniseerd door de Grieken. Marseille werd de belangrijkste stad in het gebied. Langs de Rhône werd handel gedreven met andere volken in de binnenlanden. De Grieken introduceerden ook de wijnbouw in de streek. In de 2de eeuw voor Christus kregen de Romeinen de macht in handen. Steden en gebieden kregen vorm en Latijnse naam. In de Middeleeuwen ontstond het Langue d’oc, dat werd gesproken in Zuid- Frankrijk. Het Occitaans, ofwel Langue d’oc wordt nog steeds in Zuid- Frankrijk gesproken. In 1789 veranderde de indeling van Frankrijk. De provinces werden regio’s bestaande uit meerdere departementen. Zo is de historische provincie Languedoc opgedeeld in de regio’s Midi-Pyrénées en Languedoc- Rousillon.

Reistips Zuid-Frankrijk

Tips voor een reis door Zuid- Frankrijk:
• Flaneer door de mondaine kustplaats Saint- Tropez aan de Côte d’Azur
• Geniet van de beste stranden rond Nice
• Proef de bouillabaise in Marseille en neem er een glas Zuid- Franse wijn bij
• Breng een bezoek aan Bordeaux
• Volg de lavendelroute in de Provence

Reizen naar Zuid-Frankrijk

De hogesnelheidstrein TGV is een comfortabele manier om in Zuid-Frankrijk te komen. Hij vertrekt in verschillende Nederlandse steden. Een overstap in Parijs of Brussel is noodzakelijk in de winter. In de zomer is er een rechtstreekse verbinding. De voordeligste manier om in Zuid- Frankrijk te komen is met de auto. Zonder al te veel pauzes onderweg kan de bestemming in Zuid- Frankrijk dan binnen 10 uur bereikt worden. Een optie is ook om het vliegtuig te nemen. Er zijn verschillende vliegtuigmaatschappijen die directe vluchten aanbieden naar Zuid- Frankrijk. Op de vliegvelden kaart Frankrijk is te zien dat Nice en Marseille de grootste vliegvelden hebben. De vliegtijd bedraagt rond de 2 uur.