Regiokaart Frankrijk

Frankrijk is onderverdeeld in 22 regio’s. Daarvan bevinden zich 21 in het moederland. Corsica is een aparte regio. Frankrijk heeft zijn regio’s genummerd op alfabet. Een Frankrijk kaart toont óf de naam óf het nummer van de regio. Een regio kaart zoomt in op de regio zelf. Zo is specifieke informatie te verkrijgen over een bepaald gebied, wat prettig is tijdens het uitstippelen van een route in de Franse vakantieregio’s. Een regio bestaat uit meerdere departementen. Voor informatie over een bepaald departement binnen de regio is er een aparte departementen kaart beschikbaar.

Departementen kaart

De 101 Franse departementen zijn terug te vinden op de departementen kaart. Hierbij valt op dat naast de 96 departementen in Frankrijk zelf ook vijf overzeese gebieden staan aangegeven. De overzichtskaart geeft een idee van de bestuurlijke indeling en de grootte van de departementen. Ook is te zien waar de departementen liggen en hoe ze gepositioneerd zijn ten opzichte van elkaar. Zo is de afstand tussen het goedbezochte departement van Parijs en dat van Rhône goed op te maken uit een departementen kaart. Een meer gedetailleerde kaart van Parijs geeft aan waar de hoofdstad ligt in het departement Parijs.

Ontstaan departementen

De departementen en regio’s zoals die nu bekend zijn, kregen vorm tijdens de Franse Revolutie. Tot die tijd bestond Frankrijk uit provinces. Om het gezag beter te verdelen, dat zich vooral concentreerde rond de hoofdstad Parijs, werden er aanpassingen doorgevoerd in de bestuurlijk indeling. Het West- Europese land werd verdeeld in regio’s, die weer bestonden uit departementen. Bij de verdeling werd gekeken naar bereikbaarheid voor de burgers en geografische omstandigheden. Vanaf 1 januari 2016 zullen een aantal regio’s op het vasteland fuseren. Na de nieuwe indeling heeft het moederland Frankrijk 13 regio’s in plaats van 22.

Reistips regio’s en departementen

Frankrijk is een land met zon, zee, cultuur en geschiedenis. Bezoek vooral deze regio’s en departementen:
• Normandië: gedenkwaardige plekken uit de Tweede Wereldoorlog
• Bourgogne: uitstekende wijnen, goede cuisine, mosterdstad Dijon
• Rhône-Alpes: ideaal voor wintersport
• Champagne-Ardenne: veel variatie in het landschap, goede Champagne en de grootste vesting van Europa
• Bouche- du- Rhône: volg de paarden van de Camargue

Reizen naar en in de regio’s en departementen

De noordelijke regio’s in Frankrijk zijn binnen een paar uur te bereiken. Zo ligt Nord-Pas-de-Calais tegen de grens van België en is ideaal om te verkennen met de auto. Van hieruit is ook eenvoudig een dagtrip naar Parijs te maken. Vanuit Nederland rijdt er ook een TGV of hogesnelheidstrein 9 keer per dag naar de Franse hoofdstad binnen 3,5 uur. Hiervandaan gaan diverse bussen en treinen naar de verschillende regio’s. Vanuit de grotere steden is er een mogelijkheid over te stappen op lokale vervoersmiddelen die verschillende bestemmingen in de departementen aandoen. Veel regio’s hebben hun eigen luchthaven. Afhankelijk van de bestemming is de vliegtijd tussen de 1,5 en 3 uur. Binnenlandse vluchten zijn een snelle manier om naar een andere regio binnen Frankrijk te reizen. Een vliegvelden Frankrijk kaart biedt een goed overzicht van alle Franse vliegbestemmingen.