Parijs kaart

Op bezoek in de Franse hoofdstad kan een Parijs kaart goed van pas komen. De Parijs plattegrond geeft een overzicht van de toeristische hoogtepunten in de stad. De stad van de liefde kent vele verschillende districten, die allemaal staan aangegeven op de kaart van Parijs. De kaart van de Franse hoofdstad geeft ook goed inzicht hoe je het snelst van de ene toeristische attractie naar de andere reist. Erg handig is ook de plattegrond van de metro of het openbaar vervoer in Parijs. Voor een reis buiten de hoofdstad is een departementen kaart of Frankrijk kaart handig.

Ligging Parijs

Parijs is de hoofdstad van Frankrijk en telt 2,3 miljoen inwoners. Met een oppervlakte van 105,4 km² is het de grootste stad van dit West- Europese land. Bijnamen zijn: lichtstad, stad van de mode en stad van de liefde. Montmartre en de Eiffeltoren zijn toeristische hoogtepunten. Rivier de Seine stroomt door de stad. Parijs is ook de naam van één van de 101 departementen in Frankrijk. Het ligt in de regio Île de France en heeft 20 districten, of arrondissementen. Parijs ligt in Noord- Frankrijk. Vanuit Parijs zijn populaire regio’s als de Bourgogne, Champagne-Ardennes, Normandië en Centre- Val de Loire goed te bereiken. Ook skibestemmingen als het Centraal Massief en de Alpen zijn goed aan te reizen vanaf Parijs.

Ontstaan van Parijs

Ten tijde van het Frankische Rijk in de 6de eeuw is Parijs al het politieke centrum. Op Île de la cité, de kern van de stad wordt in 1163 de Notre Dame kerk gebouwd. Parijs groeit uit tot wereldse handelsstad. In de 17de eeuw maakt de Zonnekoning Lodewijk XIV van Parijs ook het culturele centrum. In 1789 leidt onrust in de stad tot de bestorming van de Bastille en de Franse Revolutie. Frankrijk wordt een republiek tot de komst van Napoleon. Zijn keizerrijk duurt tot 1815. Verschillende opstanden en revoluties volgen elkaar op. Eind 19de eeuw begint de Belle Epoque, de Eiffeltoren, Sacre Coeur en Montmartre worden gebouwd en het cabaret wordt populair. 100 jaar later wordt de metro aangelegd die de stad met haar banlieu, voorsteden, verbindt.

Reistips Parijs

De toeristische hoogtepunten van Parijs zijn:
• De Eiffeltoren. ’s Avonds een prachtige lichtshow
• Een wandeling langs de Seine
• Een echte Franse crêpe eten in Montparnasse
• Het arrondissement van de kunstenaars, Montmartre, bezoeken
• Een voorstelling meemaken in Moulin Rouge

Reizen naar Parijs

Parijs is op verschillende manieren te bereiken. De voordeligste manier is met de auto. Vanaf Utrecht is het zo’n 4,5 uur rijden zonder tussenstop naar de Franse hoofdstad. Hou rekening met de kosten voor de tolwegen. Vanuit Amsterdam zijn er rechtstreekse vluchten naar Parijs van 1,5 uur. Dit is de gemiddelde vliegtijd, wachttijden op het vliegveld zijn hier niet bij inbegrepen. Een andere optie is de TGV te nemen. Deze hogesnelheidstrein vertrekt van Schiphol, Den Haag HS en Rotterdam richting België. Wie vroeg boekt, kan voor een redelijk tarief een treinticket krijgen.